Stanley Burleson - Choreograaf

Opleiding

Stanley Burleson volgde zanglessen bij onder anderen Gerard Meyer, Jan Polak, Adriaan van Limpt, Frits Hassoldt en Alberto ter Doest. Daarnaast kreeg hij dansles van Tine Teeling, Ineke Huissen en Rick Atwell.

Theater

Stanley begon zijn carrière in de musical Cats (Koninklijk Theater Carré) en speelde daarna rollen in Les Misérables, Elisabeth (De Dood), Fosse, 3 Musketiers (Kardinaal Richelieu), Passion (Giorgio), Beauty and the Beast (Het Beest), Cats (Tuk-stuk-rukker), Evita (Che Chevara), Miss Saigon (John & De Regelaar), Musicals in Concert en From Sammy with Love. Daarnaast trad hij op in de theatershows van Karin Bloemen en Adèle Bloemendaal. Stanley is ook regelmatig te zien geweest in de Dinnershow Brooklyn Nights. Hij was verantwoordelijk voor de choreografie van verschillende theaterproducties van o.a. Karin Bloemen, Boyband, Dancing Queens, Musicals In Concert II en Musicals In Ahoy (2002/2004/2006), Ciske de Rat – De Musical, Sunset Boulevard, JOSEPH and the Amazing Technicolor Dreamcoat, Cirque Stiletto (I en II), Crazy Shopping, Aspects of Love, Hans Klok: the Houdini Experience en recent Was Getekend, Annie M.G, The Christmasshow en het Univé Gymgala.  Sinds enkele jaren regisseert hij ook voorstellingen, waaronder de productie SLÄPSTICK van De Wereldband.

Televisie / Film

Stanley verzorgde de choreografie voor meerdere televisieprogramma’s van Karin Bloemen, John Kraaijkamp Musical Awards Gala (2000-2009) en Filmpje van Paul de Leeuw en was juryvoorzitter bij Sterrenjacht (2004) en Let’s Dance (2009).

Prijzen

Hij won de Gouden Notekraker (1998), twee John Kraaijkamp Musical Awards voor Beste Mannelijke Hoofdrol (Elisabeth & Passion), een John Kraaijkamp Musical Award voor Beste Choreografie (Ciske de Rat – De Musical) en samen met zijn compagnon de nominatie Beste Choreografie voor JOSEPH and the Amazing Technicolor Dreamcoat. Recent ontving hij de Gouden Genesiuspenning 2017 voor een podiumkunstenaar met uitzonderlijk talent. Met zijn rol in de voorstelling From Sammy with Love is hij genomineerd voor de Musical Award 2018 voor beste Mannelijke hoofdrol in een kleine musical.

Overig

Stanley zet zich sinds 2014 als ambassadeur in voor de Nierstichting.

Terug
Stanley Burleson -Choreograaf
Bekend van:
  • From Sammy With Love
  • Was Getekend Annie M.G. Schmidt
  • Elisabeth
  • Miss Saigon
  • Ciske de Rat
  • Passion