Uri Rapaport - Lichtontwerp

Opleiding

Uri Rapaport is autodidact en begon zijn professionele carrière in 1978

Theater

Uri was o.a. werkzaam bij Zuidelijk Toneel Globe en aan de Stadsschouwburg Utrecht in diverse technische en creatieve functies. Vanaf 1996 richtte hij zich uitsluitend op het (licht-)ontwerp. Vanaf 1996 tot 2009 was hij lid van het creatieve team van de Paardenkathedraal, samen met Dirk Tanghe en Paula Bangels, en maakte de lichtontwerpen van alle producties.

Uri ontwierp het licht voor talloze voorstellingen, waaronder Midsummernightsdream, De Vader, Vele Hemels na de Zevende, Hart tegen Hart, Dansen op het Graf van de Vijand, De Verleiders, Veldhuis en Kemper, Hans Liberg Live, Opvliegers, Dolfje Weerwolfje, Polleke, Leo en Lena, Klovjoe, Harrie en Eva, Advocaat van de Duivel, Op Bezoek bij Mijnheer Green en muziektheaterstukken en musicals als Het Pauperparadijs, Bacchanten, Fairy Queen, Whatskebeurt, Pinkpop, The Sound of Music, Jesus Christ Superstar, Anatevka, Passion, Sunset Boulevard, High School Musical, beide versies van Ciske de Rat, Het Einde van de Regenboog, Dromen zijn Bedrog, Sondheim in Songs, Willem Ruis de musical, Lieve Julia, Petticoat, Kruimeltje, Next to Normal, Home Again, Spring Awakening, Hij Gelooft in Mij, Love Story, Hartsvrienden, Was Getekend Annie M.G. Schmidt en Evita.

Hij maakte ontwerpen voor Het Nationale Toneel, NTjong, ZT-hollandia, Toneelgroep Amsterdam, Het Vervolg/Toneelgroep Maastricht, Oostpool, Sonnevanck, Bonte Hond, KVS, NTGent, Het Paleis, De Veenfabriek, Nederlandse Reisopera, de Nationale Opera en Ballet, Opera Transparant, Opera2day, Utrechts Studenten Orkest, Het Pretpakuis, Max Tak Orkest, Rosa Ensemble, De Doelen Rotterdam, Het Concertgebouw Amsterdam, M-lab, Holland Festival, Wiener Festwoche, Festival Oude Muziek , Ruhrtrienale, Opera Zuid, Opera Krakov, Opera van Geneve, De Operadagen, OT Opera, Gergiev Festival, Rotterdams Filharmonisch Orkest, Het Nut, Oerol, Parade, Boulevard of Broken Dreams, Festival Classique, Koorbiennale etc.

Overig

Uri ontwierp het licht voor talloze (bedrijfs)evenementen, waaronder de opening van de Amsterdam Arena, heropening Stade de France, Gay Games in Amsterdam, 100 jaar Rabo bank, 100 jaar SHV, 50 jaar Stadsschouwburg Utrecht en het Amsterdamdiner. Naast lichtontwerpen maakt Uri ook ontwerpen voor decor, musea, film, video, architectuur, kantoren en landschappen, hij exposeert met eigen werk, fotografie, installaties en video, en ontwierp, samen met Jos Groenier, het interieur voor het Theater Instituut Nederland. Doceerde als gastdocent lichtontwerp bij diverse opleidingen waaronder de academie voor Bouwkunst, OTT, Rietveld Academie, HKA, HKU, Tish NY en het Ritz in Brussel.

Prijzen

Uri werd vijf keer genomineerd voor een John Kraaijkamp Musical Award en een keer voor de Nicolaas Wijnberg prijs voor scenografie.

Terug
Bekend van:
  • The Sound of Music
  • Jesus Christ Superstar
  • Passion
  • High School Musical
  • Ciske de Rat
  • Kruimeltje
    En vele andere