The Addams Family
Nog t/m 31 maart in DeLaMar

De Addams Familie – van cartoon tot musical

 De iconische Addams familie werd tachtig jaar geleden geboren toen ze voor het eerst verscheen in een cartoon van tekenaar Charles Addams in The New Yorker magazine.  Het was een enkelvoudige tekening met daarin een grappige situatie.

 

De eerste vijfentwintig jaar bleven de personages naamloos. In 1963 werd Charles Addams gevraagd namen voor de karakters te verzinnen voor een televisieserie die de Amerikaanse televisiezender ABC aan het ontwikkelen was. De zender stelde voor de vader Repelli te noemen, maar Addams koos de naam van een oude familievriend en noemde de vader Gomez. Zijn echtgenote werd Morticia en de twee kinderen Wednesday en Pugsley.

The Addams Family ging op vrijdag 18 september 1964 in première in de Verenigde Staten op ABC en was tijdens 64 uitzendingen van een half uur te zien. In Nederland werd de serie pas in 1976 uitgezonden. Hoofdrollen werden gespeeld door John Astin (Gomez), Carolyn Jones (Morticia), Lisa Loring (Wednesday) en Ken Weatherwax (Pugsley). De titelsong van The Addams Family werd voor de televisieserie geschreven door Victor Mizzy en de tekst werd gezongen door Ted Cassidy, die de rol van Lurch speelde in de serie.

De Amerikaanse televisiezender NBC zond aan het begin van de jaren zeventig een 35-delige animatieserie uit met als titel The Addams Family. In deze serie wonen de Addams niet in een landhuis, maar in een camper die geheel is ingericht in Victoriaanse stijl. Met deze camper reisden ze de hele Verenigde Staten door. De geanimeerde The Addams Family maakte haar debuut met een gastoptreden in de derde aflevering van de serie The New Scooby-Doo Movies, waarin de Scooby-Doo bende op het spoor komt van een mysterie waar de Addams Family bij betrokken is. De aflevering werd uitgezonden op 23 september 1972. Acteurs John Astin, Carolyn Jones, Jackie Coogan en Ted Cassidy, die ook meespeelden in de televisieserie uit 1964, leenden in deze eerste aflevering hun stem aan de personages. De stem van Wednesday Addams werd vertolkt door Jodie Foster. De personages zelf werden getekend op de manier als in de cartoons van Charles Addams. De aflevering bleek een groot succes en veel fans eisten dat er meer getekende afleveringen over The Addams Family zouden komen. Een jaar later kwam deze serie er. De serie liep van 1973 tot en met 1975.

Tussen 19 oktober 1998 en 28 augustus 1999 werd door de Amerikaanse televisiezender ABC Family The New Addams Family uitgezonden. De serie telde 65 afleveringen en werd in Nederland in 2001 uitgezonden door Fox. Hoofdrollen werden gespeeld door Ellie Harvie (Morticia), Glenn Tranto (Gomez), Nicole Fugere (Wednesday) en Brody Smith (Pugsley).

Films

Op 22 november 1991 ging de door Paramount Pictures geproduceerde film The Addams Family in première, in een regie door Barry Sonnenfeld en met in de hoofdrollen Angelica Huston als Morticia, Raul Julia als Gomez, Christopher Lloyd als Uncle Fester en Christina Ricci als Wednesday. De Nederlandse première is op 20 december 1991. De film werd genomineerd voor een Academy Award en een Golden Globe Award. Financieel was de film een groot succes met een geschatte wereldwijde opbrengst van meer dan 191 miljoen dollar.

Op 19 november 1993 ging het vervolg, Addams Family Values in première, met een grotendeels zelfde cast en regisseur. De Nederlandse première was op 14 januari 1994. Ook deze film ontving een Academy Award nominatie.

Een derde film, Addams Family Reunion, ging op 22 september 1998 in première en werd vervolgens direct op video uitgebracht. De regie was in handen van Dave Payne en de hoofdrollen werden gespeeld door Daryl Hannah (Morticia), Tim Curry (Gomez), Nicole Fugere (Wednesday) en Jerry Messing (Pugsley).

Van cartoon tot musical 3

Musical

De musicalversie van The Addams Family ging op 8 april 2010 in het Lunt-Fontanne Theater op Broadway in première en was daar 35 previews en 722 reguliere voorstellingen te zien. Nathan Lane speelde de rol van Gomez, Bebe Neuwirth was Morticia, Krysta Rodriguez als Wednesday en Adam Riegler als Pugsley. De regie was in handen van Phelim McDermott en Julian Crouch en de choreografie werd verzorgd door  Sergio Trujillo. De productie werd genomineerd voor twee Tony Awards en acht Drama Desk Awards.

Sindsdien is de musical onder andere opgevoerd op tournees door de Verenigde Staten en Groot Brittannië en in Brazilië, Zweden, Australië, Argentinië, Finland, Peru, de Filipijnen, Italië, Mexico, Frankrijk en Duitsland.

Van cartoon tot musical 4

Commercials

De leden van The Addams Family zijn sinds de jaren zestig in talloze commercials verschenen, waaronder advertenties voor The Addams Family ontbijtgranen, tandpasta, tortilla-chips, light-bier (met "Thing"), een Japanse auto en meest recent M&M's. Ook zijn allerlei soorten memorabilia van Addams Family door de jaren heen verschenen, zoals The Addams Family flipperkasten, ruilkaarten, magneten, kaartspellen, het officiële filmtijdschrift en Addams Family house-modelsets. Ook zijn er tussen 1989 en 1994 zes verschillende computerspellen van The Addams Family verschenen.

Van cartoon tot musical 5